_EDA_ Admin
Ruh Hali : Mesaj Sayısı : 95 Rep Gucu : 234 Kayıt tarihi : 08/05/09 Yaş : 32 Nerden : HOLL@ANDA
Basari Puani BASARI: (0/0)
| Konu: ıspanağın faydaları Perş. Mayıs 14, 2009 11:02 am | |
| ISPANAK: A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Ispanağın Faydaları: Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. Zihni kuvvetlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır. Yüksek tansiyona, felce ve özellikle yaşlanmaya bağlı görme bozukluklarına iyi gelir. Hamilelere ve doğacak çocuğa güç verir. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Hemoroite (Basur) iyi gelir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır. Ispanak Nasıl Kullanılır? Ispanak salatalara ve çorbalara katılabileceği gibi yemeği de yapılır. Ispanağı kaynatıp suyunu içmek vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Cilt bakımı için de kullanılır. Ispanak kaynamış süte batırılıp yüze ve boyna maske yapılabilir. Bu maske sivilcelere karşı da yararlıdır. Ispanağın bütün bu yararlarının yanında romatizma, gut hastalığı, eklem iltihabı ve böbrek taşı olanlara tavsiye edilmez. YUMURTALI ISPANAKMalzemeleri;1 orta boy soğan3 yemek kaşığı sıvı yağ1 yemek kaşığı salça3 diş sarımsak1 kilo ıspanak4 yumurtaTuzYapılışı;Yağda soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım. Salçayı ilave edip biraz daha pişirelim. Küçük küçük doğranmış sarımsağı da ekleyelim. Önceden yıkayıp doğradığımız ve saplarını ayırdığımız ıspanakları üstüne ilave edelim. 1 çay bardağı sıcak su dökelim. İsteğe göre karabiber, pul biber gibi baharatlar atılabilir. Tuzu ekleyelim. Altını kısalım ve suyunu çekene kadar pişirelim. Suyu iyice çektikten sonra ıspanakta yumurtanın sayısı kadar kaşıkla yer açalım. Yumurtaları kıralım ve pişirelim. | |
|